Η κα. Υβόνη Σικαλά Γραμματικού, έχει διδάξει για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε επαγγελματικό Λύκειο, σαν καθηγήτρια και στη συνέχεια, σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες της τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, επί 28 συναπτά χρόνια. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με θέμα την Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση, έχει σπουδάσει Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Συμβουλευτική Γονέων στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
Έχει κάνει πιστοποίηση Εκπαιδεύτριας Σχολών Γονέων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων, Παραρτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης Γονέων, με τον οποίο σύλλογο συνεργάστηκε στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων συμβουλευτικής γονέων.
Έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα Επιμορφωτικών Σεμιναρίων ετήσιας διάρκειας με τίτλο «Ψυχοπαιδία», στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, επίσης επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Σύγχρονη Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (της οποίας είναι μέλος), υπό την αιγίδα του καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Αλέξη Κόκκου και επιμορφωτικό σεμινάριο Μετασχηματίζουσας Μάθησης.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, όπως Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών (ΠΟΚΕΠΕ) με θέμα την «Ψυχική Υγεία των παιδιών και ο ρόλος των εκπαιδευτικών», «Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα» της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, «Καλές Πρακτικές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων», «Θεωρία του του Μετασχηματισμού» , «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» και «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής», του Υπουργείου Παιδείας.
Έχει κάνει ακαδημαϊκές εργασίες όπως, «Προβληματική Συμπεριφορά των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου», «Τα εποπτικά μέσα στη Διδασκαλία», «Ο φάκελος Εργασιών του Μαθητή, ΦΕΜ, portfolio», επιλεγμένη για εισήγηση στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης.
Έχει κάνει διάλεξη στην Unesco Αμαρουσίου με θέμα τον Διαπολιτισμικό Διάλογο στη σημερινή εποχή, ανάλυση στη Βορέειο Βιβλιοθήκη του λογοτεχνικού έργου, «Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων» των πεζογράφων της γενιάς του 30, Μυριβήλη, Καραγάτση, Τερζάκη, Βενέζη, διάλεξη στους συλλόγους των νηπιαγωγείων και του δημοτικού σχολείου του δήμου Ζαχάρως με θέμα «Η γονική ταυτότητα και η επίδρασή της στη συμπεριφορά του παιδιού».
Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, σε θέματα συμβουλευτικής γονέων όπως, «Αποτελεσματική Επικοινωνία Γονιού και Παιδιού», «Η Συναισθηματική Παιδεία αντίδοτο της βίας».
Έχει γεννηθεί στη Σέρρες, έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, έχει δύο έγγαμα παιδιά και τρία εγγόνια. Έχει υπηρετήσει σαν δασκάλα στην Πεύκη, επί 25 χρόνια.